BIMEHC
BIMEHC
Screen Shot 2018-06-24 at 18.24.03.png

Over Babungo

Babungo is een streek in de Engelstalige noord-west regio van Kameroen. Het is een heuvelachtig en landelijk gebied, met ongeveer 11.000 inwoners in de Babungo vallei. 

Als in grote delen van Kameroen, is er in de steek nog veel armoede en onderontwikkeling. Veelvoorkomende ziekten zijn HIV/Aids, Polio, Hepatitis, Malaria en psychiatrische aandoeningen als Schizofrenie en Borderline. Kinderen hebben vaak te maken met o.a. slechtziendheid, gebitsproblemen, wormen en vergroeiing van beentjes.

In dit deel van het land is het onderwijs over het algemeen van slechte kwaliteit. Dit zou gratis moeten zijn, maar moet er toch schoolgeld worden betaald en de ontwikkelingsambities zijn laag.

Daarnaast wordt het gebied momenteel geteisterd door een ernstige burgeroorlog, waardoor we genoodzaakt zijn om onze projecten op alternatieve wijze worm te geven. Onder nieuwsberichten vindt u meer informatie over deze oorlog en wijzigingen in onze projecten.

BIMEHC

Om de kwaliteit van leven in de Babungo vallei te verbeteren, werken we nauw samen met BIMEHC (Babungo Integrated Mental Health Care).

Het gezondheidscentrum vervult een belangrijke functie in Babungo. Het biedt hulp aan psychiatrische patiënten en hun families en aan vrouwen en kinderen die besmet zijn met Hiv en Aids. Het centrum heeft een eerste hulp post, doet aan aidsvoorlichting/preventie en fungeert als vaccinatie-poli. Kenmerkend is dat traditionele en westerse behandelmethoden worden gecombineerd.

Tevens is deze organisatie een belangrijke initiator, ondersteuner en samenwerkingspartner  van en voor ontwikkelingsinitiatieven in de streek waaronder beroepsonderwijs en ondernemerschap. BIMEHC verricht managementtaken ten behoeve van het schoolproject in Babungo, heeft de leerkrachten van de Jos de Kanzschool in dienst, organiseert de zomerkampen en verricht de medische check en de kleine geïndiceerde behandelingen die daar uit voortvloeien.

Duurzame ontwikkeling in de gemeenschap

Een duurzaam ontwikkelingsproces, zoals wordt nagestreefd door onze stichting, vereist een stevige verankering in de gemeenschap. Ook daarin zijn inmiddels goede resultaten geboekt.

Vanaf het begin is BIMEHC een belangrijk ankerpunt voor de ontwikkeling van het onderwijs, de gezondheidszorg en -voorlichting, het vakmans- en ondernemerschap, en de community als geheel. Inmiddels zijn er unions van vaklieden en zijn veel ouders/verzorgers betrokken bij de opleiding van hun kinderen. Ook de plaatselijke overheid levert inmiddels bijdragen, die de ingezette ontwikkeling op positieve wijze ondersteunen.

Inmiddels zijn er veel bewoners die nu voor hun ogen zien, aan hun kinderen, aan die van de buren, dat “onderwijs loont”, evenals zorg voor gezondheid en hygiëne.

Er is sprake van een in gang gezette positieve ontwikkeling, die ook wortel schiet in de community zelf. Wel is nog verscheidene jaren ondersteuning van buitenaf, o.a. door Stichting Babungo, nodig om de veranderingen op een duurzame manier in gemeenschap te integreren. 

 

 
 
 

 

Over Njinikom en Ilung

Vanuit Njinikom ontfermt projectleider Henry Achokang zich met zijn medewerkers al jarenlang over ruim dertig weeskinderen in Ilung. Deze kinderen ontvangen voedsel, kleding, medische zorg en onderdak wanneer dat nodig is. Ilung is een dorpje in de bergen op enige afstand van Njinikom. Door het geweld dat werd veroorzaakt door de nog steeds woedende burgeroorlog in Kameroen, zijn in 2018 31 kinderen alleen naar Ilung gevlucht. Het is Henry gelukt hen daar onder te brengen bij gastouders, vaak één kind per gezin. Dit zijn vooral arme gezinnen, die om de opvang van de weeskinderen te kunnen bieden ondersteund worden met voedsel, kleding, medicatie en een klein beetje geld.

Henry rijdt met zijn motor drie keer per maand naar Ilung om gastouders en weeskinderen te bezoeken. Soms komt een medewerker van BIMEHC mee om somatische of psychische ondersteuning te bieden. Die motorritjes zijn vanwege de vele roadblocks niet zonder gevaar: het lukt ook niet altijd om in één keer om Ilung te bereiken. Maar Henry en medewerkers wagen dan op een ander tijdstip een nieuwe poging. Met de komst van Covid-19 is dit er niet makkelijker op geworden. Zo is Henry zelf ziek geweest en hebben zijn medewerkers tijdelijk de bezoeken overgenomen.

Naast basisbehoeften als voedsel en kleding, is hulp in de vorm van zeep, gel en mondmaskers van groot belang voor de weeskinderen, de vluchtelingenkinderen en hun gastgezinnen. Ook worden er voor deze kinderen enige activiteiten georganiseerd, waardoor ze wat afleiding van de dagelijkse beslommeringen ervaren. Een beetje speelgoed helpt de kinderen daarbij. 

Dit project wordt al enige jaren grotendeels bekostigd door een trouwe sponsor. Het project is daarnaast nu uitgebreid met kinderen met eén ouder/verzorger die naar Ilung zijn gevlucht. Deze 20 vluchtelingenkinderen ontvangen tegenwoordig ook hulp.