Ons Verhaal

Tijdens een reis naar Kameroen kwamen de oprichters van de Stichting terecht in de sloppenwijken van Yaoundé. Daar troffen zij kinderen aan, vervuild, ziek van bijvoorbeeld Aids, die de hele dag niets deden en door niets en niemand werden uitgedaagd om iets van hun leven te maken. Deze kinderen wilden we helpen om hun kwaliteit van leven en hun toekomstperspectief te verbeteren. 

Stichting Babungo is een project gestart met 10 kinderen, die werden ondersteund met voeding en naar school konden laten gaan. Daarna is gekeken waar in de streek op een meer structurele manier een bijdrage geleverd kon worden aan de ontwikkeling van de bevolking.

De stichting kwam in contact met BIMEHC, Babungo Integrated Mental Health Care, een psychiatrische kliniek, die zich ontwikkeld heeft tot een breder medisch centrum. In Babungo en toen is besloten om met deze organisatie, die geleid wordt door een actief en ondernemend lid van en gedragen wordt door de bevolking, een onderwijsproject te starten voor kinderen uit de armste gezinnen in Babungo. 

 

Babungo - ziekenhuis.jpg
Babungo - School.jpg

 

Bijna 10 jaar later werken we nog steeds met veel trots en enthousiasme samen met onze partners in Kameroen. We hebben in deze jaren veel zien veranderen in Babungo en de omgeving. We hebben ruim 300 kinderen naar school geholpen, de ontwikkeling van een nieuwe school (de Jos de Kanzschool) ondersteund, en grote veranderingen gezien in de gezondheid en economische situatie van de bewoners in de Babungo vallei. 

Wilt u een update van de resultaten tot op heden ontvangen, dan kunt u dit opvragen bij het bestuur.

 

Met projecten gericht op gezondheidszorg, scholing en microkredieten bevordert de stichting de gezondheid, de economische positie en de zelfredzaamheid van de mensen in Babungo. Per 1 september 2011 is het werkgebied vergroot met het gebied rondom de plaats Njinikom, ook in Noord-West Kameroen gelegen.

Typerend voor het werk van Stichting Babungo

  • Kleinschalige projecten en persoonlijke hulp

  • Vrijwilligers brengen geld en spullen zelf naar Babungo toe

  • Samenwerken met de lokale bevolking

  • De zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de mensen versterken

  • De ontvanger betaalt financiële steun op termijn terug in de vorm van geld of werk

  • De stichting drijft op vrijwilligers, sponsors en donateurs en heeft geen betaalde krachten

  • Aansluiten bij de millenniumdoelen: concreet en meetbaar

 

"In 2009 bezocht ik Babungo voor het eerst. Sindsdien ga ik elk jaar met plezier terug en zit ik in het bestuur van de stichting. Dat komt omdat  de mensen met wie we daar samenwerken echt mooie resultaten halen. We zien de welvaart  stap voor stap verbeteren. Kinderen gaan naar een schone, goed ingerichte school, krijgen medische verzorging en op school een gezonde maaltijd. Dat was in 2009 nog ondenkbaar. Het is inspirerend om daar aan mee te mogen werken!"

- Ada de Jong, bestuurslid

"We zijn gestart met drie vrouwen met hun hart bij de zorg, waar dan ook en voor wie dan ook.

Na de verhalen van Wietske en Hermien, de mede-oprichters van de stichting, over de gezondheidszorg in leefomstandigheden in Yaounde en Babungo en hun plannen om daar blijvend iets voor te gaan doen, sloot ik mij aan als het derde bestuurslid en kon de stichting worden opgericht.

Ik ben ontzettend trots op dat wat we als kleine stichting hebben bereikt in 10 jaar. Veel kinderen hebben met hun opleiding een toekomst! En er is een zichtbare betrokkenheid en ontwikkeling in de community van Babungo.

Leuke en trotse herinneringen heb ik aan de realisatie van de zonne-energie met de zonnestroom-lessen op de Waterlandse basisscholen in de beginfase."

- Astrid van Roon, bestuurslid