Jos de Kanz school, geopend in 2018

Jos de Kanz school, geopend in 2018

image005.jpg
IMG_1873.jpg
Jos de Kanz School
Leerlingen Babungo
Docenten.jpg
Babungo Beroepsonderwijs.jpg

Onderwijs

Veel kinderen in Babungo en Njinikom - vooral meisjes - gaan niet naar school. Het schoolgeld kan niet worden betaald, ouders hebben aids of er spelen andere problemen in het gezin. Stichting Babungo zet zich ervoor in dat zoveel mogelijk kansarme kinderen onderwijs volgen. We doen dat onder andere door:

  • het schoolgeld, boeken en uniform te betalen

  • schoolspullen te leveren, zoals schriften, pennen en etuis

  • leerkrachten te ondersteunen bij het oplossen van problemen

  • leerkrachten een aanvulling op hun salaris te geven om goede leerkrachten te kunnen behouden

  • het verblijf in een kindervakantiekamp en bijlessen te betalen

De ontwikkelingskansen van kinderen staan centraal: lagere school en middelbaar beroepsonderwijs van goede kwaliteit en toegankelijk ook voor de armste kinderen. Daarnaast zijn gezondheidsvoorlichting en -zorg belangrijke pijlers. De ouders/verzorgers van de kinderen, plaatselijke ondernemers en Stichting BIMEHC zijn nauw betrokken bij de projecten. Hierdoor raakt de ontwikkeling steeds beter verankerd in de gemeenschap. 

Basisonderwijs

Stichting Babungo ondersteunt op dit moment 143 kinderen uit de armste gezinnen met basisonderwijs. Het betreft voor ongeveer 65% meisjes en ongeveer 40% van deze kinderen is wees. Voor een deel gaan deze kinderen naar een reguliere basisschool. Met deze scholen heeft de Stichting een relatie opgebouwd die leidt tot sterke verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Hier profiteren ook de kinderen van, waarvan de ouders het schoolgeld zelf betalen.

Met één school lukte het niet om die kwaliteitsverbetering op gang te krijgen. In overleg met de samenwerkingspartners is toen besloten een nieuwe school voor basisonderwijs op te zetten en deze te koppelen aan een recent initiatief voor “Daycare and Nursery”, uitgaande van BIMEHC. Zo ontstond de “Jos de Kanz Bilingual Daycare, Nursery and Primary School. Inmiddels gaan er 180 kinderen naar deze school, waarvan 65 bekostigd door Stichting Babungo.

De school startte met steun van BIMEHC en Stichting Babungo met drie lokalen, waarvan één te leen. De plaatselijke overheid zorgde voor de grond en voor de vergunningen. Begin schooljaar 2017-2018 zijn 4 nieuwe lokalen met inrichting en sanitair in gebruik genomen, zodat de kinderen hun volledige basisschool leerweg op deze school kunnen volgen. 

Naast dat 65 kinderen uit de allerarmste gezinnen nu goed basisonderwijs kunnen volgen (en daarna met een goede ondergrond het voortgezet- en beroepsonderwijs instromen), geldt dat ook voor nog eens 115 kinderen van wie de ouders/verzorgers dit wél kunnen bekostigen. Al met al groeit het aantal gezinnen dat betrokken is bij kwalitatief goed onderwijs sterk.

Het succes van het onderwijsproject wordt, behalve door het kwaliteitsverbeteringstraject en het financieel ondersteunen van de kinderen uit de armste gezinnen, ook veroorzaakt door de “onderwijsondersteunende maatregelen” die zijn getroffen: zoals het schoolvervoer en de schoolmaaltijden voor de kleine kinderen, de gesprekken met de ouders/verzorgers, en het zomerkamp (om in de lange vakantie de focus toch op leren en ontwikkelen te houden). Essentieel zijn daarnaast de medische check, gevolgd door geïndiceerde eenvoudige behandelingen (wormenkuur, huidzalf) en gezondheidsvoorlichting aan de ouders/verzorgers.

Beroepsonderwijs

Op dit moment ondersteunt Stichting Babungo 97 kinderen uit de armste gezinnen in het volgen van een voortgezette of beroepsopleiding. Het gaat om de middelbare school, en beroepsonderwijs op het gebied van techniek, verzorging, verpleging, naaien en textiel. De opleiding duurt in de regel 5 jaar.

Ook in het beroepsonderwijs ondersteunt Stichting Babungo een kwaliteitsverbeteringstraject. Zo is contact gelegd met de Stichting Gered Gereedschap. Doordat school, afgestudeerde technici en plaatselijke ondernemers nu over goed gereedschap kunnen beschikken is de kwaliteit van de beroepsopleidingen en de kwaliteit van het vakwerk dat geleverd wordt sterk gestegen.

Dit heeft o.a. een sterkte impact op de school: het aantal niet door Stichting Babungo bekostigde leerlingen is in drie jaar tijd met 70 gestegen. De plaatselijke overheid is zo verguld met deze ontwikkeling dat het de bouw van een groot praktijklokaal heeft bekostigd.

Op dit moment loopt er met de steun van enkele sponsoren een vijfjarig project om de kwaliteit van het beroepsonderwijs te verbeteren. Hierbij zijn zowel de schoolleiding, stagedocenten en stage-verlenende ondernemers betrokken. 

Beleidsplan 2023-2024

In 2023 en 2024 gaan wij verder met het ondersteunen van projecten op het gebied van basisonderwijs en beroepsonderwijs. Onze plannen voor kunt u vinden in ons beleidsplan onderwijs 2023-2024.