Verslagen uit de eerste hand over de crisis situatie in Kameroen

Op 3 december 2018 informeerden wij u over de situatie in de Noord- West en Zuid- West provincies in Kameroen.  Benadrukt werd daar de onoverzichtelijke situatie van de strijdende partijen, waardoor het niet duidelijk was door welke zijde de ernstigste gewelddadigheden werden bedreven. Men gaf elkaar de schuld. Op dit moment is daarover niet veel anders te melden , behalve dan dat het geweld ernstig toeneemt, er meer doden en gewonden vallen en meer dorpen verwoest worden. Er is sprake van ernstige oorlogssituaties en een toenemend aantal mensen is op de vlucht.

Tot heden slaagde de overheid erin deze penibele situatie redelijk uit de publiciteit te houden, maar er wordt steeds meer  bekend van de strijd die in Kameroen plaatsvindt.

Met name in Groot - Brittannië, in het verleden als kolonisator van het Noord- en Zuidwest gebied van Kameroen nauw bij dit deel betrokken en verantwoordelijk, wordt tegen de huidige ontwikkeling in Kameroen openlijk geprotesteerd.

Gezien de onoverzichtelijkheid van de situatie is het voor ons niet goed mogelijk een scherp beeld te krijgen van de ontwikkelingen daar . Daarom leek het ons een goed idee om de mensen daar zelf over de stand van zaken te laten rapporteren.

U treft hierbij dan ook 3 rapportages aan van de mensen van onze plaatselijke organisatie, waarin zij aangeven hoe zij de  huidige situatie ervaren en op welke wijze de ondersteuning die zij vanuit Nederland hebben gekregen inzetten.

Het gaat daarbij om rapportages over:

1. Een rapportage over de opvang van de vluchtelingen en mensen uit de omgeving, waarvoor onderdak, voeding en medische zorg wordt geleverd.
download hier het originele rapport

2. Een rapportage over pogingen om de voortgang van de medische zorg, zoals die in het verleden werd georganiseerd, waar mogelijk voort te zetten. Het gaat daarbij vooral om de nazorg van de kinderen waarbij de O en X beentjes vorig jaar zijn rechtgezet  en waar voor volledige genezing nazorg van de deskundige zusters noodzakelijk is.
download hier het originele rapport

3. Een verslag over de uitreiking van voedselpakketten aan vluchtelingen en andere behoeftigen, om zo de Kerstviering een wat vrolijker accent te geven.
download hier het originele rapport

We hebben deze rapportages afzonderlijk vertaald omdat we de authenticiteit van de rapportages wilden benadrukken door ze in de originele vorm op te nemen.

Namens het bestuur van de Stichting Babungo,

Wietske Stokvis, voorzitter


Rapportage van de ontheemde gezinnen die onderdak zoeken in BIMEHC

Download het originele rapport hier

De onlusten die de twee Engelse regio's van Kameroen al vanaf November 2016 plagen is nog niet ten einde. Alle pogingen van de overheid om de situatie op te lossen lijken niet te werken. De overheid stuurt veel militairen. Daardoor leeft het volk in angst en kunnen kinderen niet naar school. In reactie hierop hebben jongeren uit de beide regio's besloten met de militairen open confrontaties te zoeken en wegen te blokkeren.

Vele gezinnen en families zijn om die reden de oorlogsregio's ontvlucht en naar veiliger gebieden getrokken. Op dit moment zijn er op de BIMEHC compound 165 vluchtelingen voor onderdak en zorg. Een heleboel extra eten, drank en tenten zijn gekocht, mede dankzij de ondersteuning van de Stichting Babungo.

In de bijlage zijn alle namen van de vluchtelingen gegeven en alle zaken die gekocht zijn om hen te helpen, zoals moest worden verantwoord aan de stichting.

Activiteiten  voor vluchtelingen tijdens hun verblijf in BIMEHC

We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen ook buiten hun eigen huizen, een redelijk leven kunnen leiden. De kinderen krijgen wat taal-, schrijf- en rekenlessen, omdat er geen scholen open zijn. De kinderen doen iets terug door de grasvelden te wieden. Hun ouders en de oudere kinderen leren verschillende handvaardigheden, zoals het naaien van babyspullen, het produceren van kettingen (snuisterijen en kralen), het versieren van schoenen, en het naaien van petten, pullovers en jurken, om ze een beetje bezig te houden. Verder worden er muzieklessen gegeven, zoals piano-, jazz- en gitaarles, zodat zij enige afstand kunnen nemen van het verlies van bezit, geliefden en hun huizen. Daar bovenop zijn er ook sportactiviteiten, meestal  binnen gehouden.

Medische ondersteuning

In deze moeilijke omstandigheden hebben sommige gezinnen mentale afwijkingen ontwikkeld. Deze mensen komen onder andere uit KOM, OKU en de Zuidwest regio. Sommigen van hen konden zich geen 3 dagelijkse maaltijden veroorloven, laat staan hun rekeningen betalen.

Één van de vrouwen was in haar hand geschoten door de militairen en zij kreeg medische aandacht in onze kliniek. Aan de andere kant waren er ook gezinnen die werden gezegend met nieuwe geboorten tijdens hun verblijf bij BIMECH.

Accommodatie voor de vluchtelingen

De gasthuizen op de compound zijn volledig ingezet voor de opvang van de vluchtelingen. Tenten zijn ook ingezet voor activiteiten als lesgeven, het opdienen van voedsel, en voor invulling van vrije tijd. De ruimtes in de kliniek vormden hier onderdeel van.  Elke keer dat we vluchtelingen binnenkregen werden met alle patiënten aanpassingen geregeld, zodat iedereen een plaats had om te slapen.

Tijdens de stakingsperiode ondervinden we de volgende uitdagingen

  • Wegblokkades en het vernielen van bruggen zorgen voor beperking van het verkeer

  • Uitval van de computernetwerken zorgen voor vertragen van de communicatie.

  • Voortdurende uitval van elektriciteit bemoeilijkt het opslaan van voedsel en het normale leven.

  • Geen benzine in de verschillende pompstations beperken het verkeer.

  • De vele " Ghost towns" veroorzaken een terugval in de economische activiteiten en  zorgen voor veel doden in de verschillende regio's omdat men niet de mogelijkheid heeft om de verschillende patiënten naar ziekenhuizen te transporteren of van de geschikte medicijnen te voorzien.

Fotoverslag over de opvang van vluchtelingen


Update van onze situatie en het bezoek van de zusters van SAJOCAH BAFUT aan BIMEHC

22 december 2018

Verslag van Mr. Femba. Hij werkt door de omstandigheden vooral vanuit huis met zijn vrouw Eunice. Al zijn kinderen hebben onderdak gezocht in veiliger gebieden. Wanneer het kan, gaat hij naar BIMEHC om te bemoedigen en wat advies te geven.

download het originele rapport hier

Beste vrienden,

Wij schrijven om jullie een gelukkig kerstfeest en een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar te wensen en om jullie een beeld te geven van de huidige situatie. We bedanken jullie voor jullie steun en de groeten die we via Oliver en John ontvingen.

Sinds jullie bij ons vertrokken (januari 2018) is onze situatie dag na dag verslechterd. Onderwijzers, studenten, zakenlieden, ambtenaren etc. worden gekidnapt, naar junglekampen gebracht en hun families moeten hoge losgelden betalen om hen vrij te krijgen. Er is voortdurend geweervuur tussen separatisten en overheidstroepen, met als resultaat een enorm verlies aan mensenlevens.

Veel privéhuizen, overheidskantoren, en bedrijfsgebouwen zijn platgebrand en veel mensen zijn intern ontheemd, naar het Franstalige deel van Kameroen gevlucht, of naar Nigeria gegaan. Duizenden anderen zijn gearresteerd en ondergebracht in gevangenissen in verschillende delen van het land. Spooksteden en de onderbrekingen in het verkeer van mensen en goederen hebben de economie vernield.

Alle scholen zijn dicht, op een paar na, die midden in het centrum van steden liggen.

Na het zomerkamp in juli waren we klaar voor een flitsende start van schooljaar 2018/2019. We zagen ook uit naar het project in samenwerking met Gered Gereedschap. We zijn teleurgesteld om onze hoop te zien verdwijnen als druppels in het water.  We waren echter blij om de brief van Gered Gereedschap te zien, waarin wordt aangegeven dat het project is uitgesteld tot de situatie zich normaliseert. We hopen dat uitstel geen afstel zal zijn. De onderwijzers zijn op een soort technisch verlof geplaatst en zijn allemaal in de community bezig, op een jonge vrouw na, die is weggegaan.

Een paar van onze gesponsorde kinderen is naar Frans Kameroen gegaan waar zij naar school kunnen.  Nou ja, we blijven hopen.

Ondanks alle rumoer is BIMEHC druk met een paar projecten, omdat het in Babungo relatief rustig is.  John (de projectleider) is druk bezig met de nieuwe bakkerij en met het hervormen van de structuren in de kliniek. Onze eerste hulp afdeling met de hieraan verbonden arts is een opmerkelijke levensredder geworden in deze tijd van crisis. John en zijn team werken onvermoeibaar om de diensten te verlenen.

De Engelstalige crisis lijkt in een impasse te zijn gekomen. De separatisten vechten voor de afscheiding. Ondertussen is de overheid van Biya ervan overtuigd dat staatsvorm onwankelbaar is. Op dit moment versnellen ze de ontwikkeling in de richting van een gedecentraliseerde 10 staten republiek, dus wellicht kondigt het einde van dit probleem zich in de verre toekomst aan.

Ik waardeer de rol van jullie als individuen en van de Stichting Babungo om ons te helpen en daarmee ook degenen die onderdak zoeken in BIMEHC in deze moeilijke tijden. Jullie bijdrage bracht en brengt nog steeds een glimlach op hun gezichten en op de gezichten van de staff. Namens mijn bescheiden volk, wil ik graag een ouderwetse uitdrukking gebruiken en zeggen 'THANK YOU VERY MUCH" omdat ik geen goede vervanging ken.

Het team van SAJOHCAH BAFUT bezocht BIMEHC om de medische zorg te vervolgen voor de kinderen die aan hun beentjes waren geholpen en die daarom met beugels liepen. Zij hielden spreekuren, repareerden oude beugels en maten nieuwe beugels aan voor nieuwe patiënten. Gedurende dit bezoek hebben we plannen gemaakt voor volgende bezoeken en programma's in Babungo. We hopen dat deze zullen worden uitgevoerd.

We zijn bang dat deze brief te lang is en jullie verveelt, maar het is noodzakelijk te begrijpen wat hier gaande is, omdat jullie in zekere zin deel van ons zijn.

Warme groeten.


Reportage van de verdeling van de Kerstgiften aan de staff, de gesponsorde kinderen en de mensen die onderdak zoeken in BIMEHC

Download het originele rapport hier

Kerstmis is de tijd is dat de mensen over de hele wereld de geboorte van Christus vaak met uitgebreid eten en drinken vieren. Families bereiden verschillende schotels, kopen verschillende dranken om gasten te ontvangen en kopen nieuwe kleding voor hun kinderen. Sommige gezinnen hebben het moeilijk in deze tijd omdat men zich geen nieuwe kleding kan permitteren. Ook is er altijd uitwisseling van cadeautjes. Met de huidige crisis in Kameroen moeten de meeste mensen afzien van al deze feestelijkheden door het ontbreken van economische activiteiten.

Dankzij de bijdragen van de Stichting Babungo aan de staff, de gesponsorde kinderen en anderen, konden zij kip, notenolie, chin chin uit de bakkerij en wat extra's krijgen voor Kerstmis. Hierdoor kreeg iedereen een glimlach op het gezicht en leverde het een bijdrage aan het samenkomen van verschillende gezinnen.

Tijdens de visites aan de gesponsorde kinderen, hebben we met hen afspraken gemaakt  voor het uitbreiden van de praktijktraining in rijgen en naaien, muziek en andere vakken, die bij BIMEHC twee dagen per week worden gegeven  om hen bezig te houden om dat er op dit moment geen school is.

Toen dit idee werd geïntroduceerd, ondersteunden alle kinderen en aanwezige ouders dit. In januari 2019 kunnen we het laten zien in foto's. Iedereen die een kerstgift kregen eindigde met een gezamenlijk "Thank You".

Wietske Stokvis