Nieuwsupdate december 2022

Wellicht is niet iedereen bekend met het feit dat de Stichting Babungo is opgericht nadat in 2008 door een aantal Nederlanders een bezoek is gebracht aan Kameroen en daar op het platteland in de Noordwest provincie een klein psychiatrisch kliniekje werd bezocht, waar onder moeilijke omstandigheden mensen met psychiatrische problemen die veelal uit de dorpsgemeenschappen verstoten waren werden opgevangen.

Dit kliniekje - een groot woord voor een verzameling stallen en gebouwtjes - werd gerund door vader Mathias Tumenta en zoon John bijgestaan door een Nederlandse psychiatrisch verpleegkundige Yolanda van den Broek, die daar op dat moment zo’n 6 jaar aanwezig was. “Pa” Mathias was in de regio een vooraanstaand genezer, zoon John was verpleegkundige. Met zijn drieën waren ze erin geslaagd om met steun van stichting Humanitas en Stichting Dorpsgenoten Nistelrode (de woonplaats van Yolanda) wat gebouwtjes neer te zetten waar patiënten onder betere omstandigheden konden worden ondergebracht en verzorgd.

De bezoekers in 2008 werden getroffen door de sfeer waarin de werkzaamheden daar werden uitgevoerd en constateerden dat er in het gebied ook veel andere problemen waren, met name voor de jonge kinderen, omdat die in meerderheid niet of nauwelijks onderwijs kregen en daar ook niet veel andere mogelijkheden hadden om actief te zijn. Door de zorgvuldige en betrokken wijze waarop de staf van de kliniek zijn werkzaamheden uitvoerde was er voldoende vertrouwen om samen met deze mensen een onderwijsproject voor de kinderen op te zetten. Terug in Nederland leidde dat tot oprichting van de Stichting Babungo die geld inzamelde waarmee kinderen uit de armste groepen in staat werden gesteld om een volledige schoolopleiding (van primair en secundair onderwijs) te volgen. De uitvoering van dit “project” werd bij de staf van de kliniek gelegd, waarbij halfjaarlijkse bezoeken vanuit Nederland werden gebracht om de voortgang en de ontwikkeling van het project nauwgezet te volgen. Mede dankzij steun van de Stichting Dorpsgenoten Nistelrode ontwikkelde de kliniek zich steeds verder tot een volwaardige kliniek, met een bredere eerste hulpopvang, met zonnepanelen voor elektriciteit en voldoende uitrusting om zorg te kunnen verlenen.

De staf van de kliniek, die de naam kreeg Babungo Integrated Mental Health Care (BIMEHC), werd uitgebreid. In de organisatie werd een scheiding aangebracht voor de aansturing van de kliniek en de uitvoering van het onderwijsproject. Dit leidde tot een betrouwbare en effectieve organisatie met een transparante administratie en bekwame en betrouwbare mensen, die essentieel is voor projecten die ver van de sponsoring worden uitgevoerd. 

De burgeroorlog die in 2018 uitbrak leidde tot een groot aantal nieuwe problemen. De BIMEHC-compound kreeg hierin een grote rol, omdat daar aanzienlijke aantallen vluchtelingen werden opgevangen. Ook moest tijdelijk overgeschakeld worden naar informeel onderwijs, omdat formeel onderwijs verboden en gevaarlijk werd. 

Op dit moment is een situatie ontstaan waarin er weliswaar voortdurend overlast is en het op veel plaatsen regelmatig ook heel onveilig is, maar er toch enige rust in de strijd is in de directe omgeving van de BIMEHC-compound. Er wordt (met toestemming van de strijdende partijen) weer onderwijs gegeven, er worden grote aantallen vluchtelingen opgevangen, de kliniek is druk met de opvang van bewoners en vluchtelingen met fysieke en mentale problemen en een groot aantal andere projecten is gestart gericht op het activeren van bewoners, het voorzien in levensonderhoud, en het verbeteren van leefwijzen (zoals het streven naar duurzaamheid). Van al deze activiteiten is, wat we nog steeds de BIMEHC-organisatie noemen, de centrale organisatie waar alle middelen worden beheerd, verdeeld over de verschillende projecten en verantwoord naar de sponsoren. 

De Stichting Dorpsgenoten Nistelrode stelt middelen beschikbaar voor activiteiten van de kliniek en de Stichting Babungo richt op de ontwikkeling en uitvoering van het onderwijsproject. Op verzoek van de Stichting Dorpsgenoten Nistelrode zal de Stichting Babungo als doorgeefluik dienen voor de middelen die geoormerkt zijn voor de ontwikkelingen rond de kliniek. Zij hebben aan hun donateurs gevraagd hun donaties op de rekening van de Stichting Babungo te storten. De stichting Babungo zal deze donateurs over de besteding van deze donaties (gericht op de verdere ontwikkeling van de kliniek) informeren. 

De actuele situatie in Babungo en omstreken. 

De oorlogssituatie is het afgelopen jaar nauwelijks gewijzigd. In de steden wordt door de overheid de orde gehandhaafd en op het platteland wordt de oorlog gevoerd met veel onverwachte acties van beide partijen, waar de bevolking onder lijdt. Soms leeft de strijd op plaatsen heftig op, daarna volgen dan weer periodes die rustiger zijn. De infrastructuur in de Noordwest provincies wordt steeds slechter, ook al omdat er niets meer aan onderhoud wordt gedaan. De onbegaanbaarheid van het wegenstelsel wordt verergerd door roadblocks die door beide partijen op allerlei momenten worden ingericht, waardoor de toch al beperkte doorstroming ernstig wordt belemmerd. Informatie over de bredere stand van zaken in de Noordwest provincies (het oorlogsgebied) wordt bemoeilijkt doordat toegang van journalisten en internationale mensenrechten-organisaties nog steeds verboden is en andere communicatiemogelijkheden ernstig worden beperkt.

Toch is er ook goed nieuws. Het grote aantal activiteiten dat door de BIMEHC-organisatie wordt georganiseerd leidt ertoe dat er op de compound en in de directe omgeving veel mensen actief zijn. Er wordt (medische) zorg geleverd, op een aantal stukken grond voedsel geteeld (waaronder bananen), kippen en kleinvee gehouden, brood gebakken en verspreid, onderdak geboden aan vluchtelingen, sport en spelactiviteiten georganiseerd en onderwijs gegeven.

Hiervoor is een aparte projectorganisatie opgezet (Onderwijs en Zorg), waarvan de algemeen directeur van de kliniek ook de algemeen projectmanager is, met een aparte staf van 3 medewerkers.

Gezien de omstandigheden wordt een geweldige prestatie geleverd, die voor een heel groot gebied van belang is omdat veel mensen die verder uit de buurt komen, naar de compound trekken om daar niet alleen van de faciliteiten gebruik te maken, maar ook een bijdrage te leveren aan uitvoering van de activiteiten.

De BIMEHC-compound is daardoor een centrum van activiteiten voor de streek geworden.

Stand van zaken van de projecten

Zorg:

Naast de reguliere zorg (m.n. voor de kinderen uit het onderwijsproject) gaat veel aandacht uit naar bestrijding van COVID-19. Uiteraard kan de stichting daar maar een marginale rol in vervullen en zijn onze inspanningen gericht op preventie door het verstrekken van informatie over het juiste gedrag en het leveren van producten waarmee de hygiëne bevorderd wordt.  

Vluchtelingenopvang (m.i.v. 2021 is de financiering overgenomen door Stichting Kerk in Actie)

Een belangrijke (nieuwe) taak was vanaf 2019 de opvang van vluchtelingen. Er zijn noodvoorzieningen getroffen waardoor gemiddeld ca 165 vluchtelingen (in wisselende samenstelling) worden opgevangen. Tenten en bedden zijn aangeschaft.

Daarnaast zijn middelen ingezet waarmee verschillende activiteiten met bewoners en vluchtelingen worden georganiseerd.

Iedereen die op de compound verblijft wordt geacht aan verschillende activiteiten deel te nemen en een bijdrage te leveren aan het zo goed mogelijk voortgaan van de dagelijkse gang van zaken.

Voor degenen die als gevolg van de oorlogssituatie fysieke- en/of psychische problemen hebben wordt vanuit de kliniek deskundige hulp geboden. 

Ook zijn de vluchtelingen behalve in tenten ook in opgeknapte hutjes en schuurtjes en verlaten huizen in het dorp ondergebracht. 

De samenwerking met “Kerk in Actie” is omgezet naar een structurele directe samenwerking voor Noodhulp met BIMEHC zodat St Babungo zich vanaf medio 2022 weer volledig richt op de uitvoering van de oorspronkelijke doelstelling van het onderwijsproject.

Zorg in Ilung

Vanaf 2018 (bij het uitbreken van de burgeroorlog in de Noord West Provincie) zorgt de Stichting Babungo voor de middelen waarmee 31 weeskinderen in Ilung bij families worden opgevangen, gevoed en verzorgd. Vanuit de Stichting werd een projectleider aangesteld die toezicht houdt op de opvang van de kinderen via twee wekelijkse bezoeken aan de gezinnen waarin gesprekken met de verzorgers en de kinderen worden gevoerd. Tijdens deze bezoeken wordt ook medische zorg geboden (door een verpleegkundige) worden medicijnen geleverd en wordt er gezorgd voor voedingsmiddelen voor het gezin waar de kinderen zijn ondergebracht. M.n. de medische ondersteuning is in de Coronatijd van groot belang geweest.

Eerst gingen deze kinderen ook nog naar school, maar vanaf eind 2018 werden de scholen gesloten en werd omgeschakeld naar informeel onderwijs. Dat moest al vrij snel stoppen omdat de situatie te gevaarlijk voor deze activiteit werd. Door de schermutselingen en de wegversperringen werd Ilung moeilijk te bereiken, maar de zorg en voedselleveringen voor de gezinnen werd met veel inspanning voortgezet.

De verdeling van de kinderen over de leeftijdsgroepen:
5 – 7 jaar: 6
8 – 12 jaar: 10
13 – 16 jaar: 15

Voordat het formele onderwijs werd gesloten varieerden de onderwijsniveaus van de kinderen van de klassen 3 t/m 6. De meeste leerlingen uit deze groep zouden nu dus het primair onderwijs verlaten hebben.

Voor de oudere weeskinderen in Ilung is een verdere opleiding, zeer gewenst. Toen de mogelijkheid met hen besproken werd om een beroepsopleiding op VITI-Jos te volgen werd dan ook enthousiast gereageerd. Voorwaarde voor het volgen van een opleiding in Babungo is uiteraard wel dat ze daar in de omgeving onderdak moeten vinden en dus hun huidige opvanggezin moeten verlaten.

BIMEHC heeft de mogelijkheid gecreëerd om 15 kinderen (de hoogste leeftijdsgroep) uit Ilung onder te brengen en één van de opleidingen te volgen. De meeste trainingen duren tussen de 2 en 4 jaar, maar voor deze groep wordt rekening gehouden met een mogelijk noodzakelijk extra kennismakingsjaar, waarin hun startniveau wordt vastgesteld en bekeken wordt welke soort opleiding het meest geschikt is. 

Ondertussen zullen voor de 16 kinderen die in Ilung blijven de huidige voorzieningen m.b.t. (informeel) onderwijs, (medische) zorg en voeding worden voortgezet.

Onderwijs

Op de compound van BIMEHC wordt nog steeds onderwijs aan vluchtelingenkinderen gegeven. Het beroepsonderwijs is met beperkte middelen en veel creativiteit voortgezet. (zie hieronder) Er wordt lesgegeven aan een vlottend gezelschap. Vluchtelingen komen en gaan na verloop van tijd vaak weer. De oorspronkelijke 11 jaar onderwijs per kind is voor deze groep in vele gevallen niet haalbaar. 

Basisonderwijs

De Jos de Kanzschool (voor voorschools- en basisonderwijs), is met toestemming van de strijdende partijen (overheid en separatisten) vanaf medio 2021 weer volledig open. Dit betekent dat dit op het platteland in de regio NGO-Ketunja de enige plaats is, waar formeel onderwijs wordt aangeboden 

Het aantal leerlingen is licht wisselend, maar op dit moment bezoeken 113 jongens en 85 meisjes de Jos de Kanzschool.

Een ongelooflijk aantal gezien het feit dat ruim 80 % van de kinderen en jongeren in de hele regio over de laatste drie jaar geen enkele vorm van onderwijs heeft gekregen. 

Beroepsonderwijs

In de vorige nieuwsbrief en op de website heeft u al kunnen lezen dat de stichting Babungo zich de komende jaren vooral gaat richten op het verder ontwikkelen van het beroepsonderwijs. 

Internationaal onderzoek (b.v. Institute of African studies, Zhejiang Normal University) benadrukt het grote belang van Technical and Vocational Education and Training (TVET) voor de economische ontwikkeling van een land. Het economische succes van veel landen kan worden gekoppeld aan de koppeling van TVET aan economische ontwikkelingsstrategieën

Een uitgebreid onderzoek van Unesco(okt.2015) naar de ontwikkeling van TVET zoals dat door de Kameroense overheid (Ministère de l’Emploi et de la Formation Professionelle (MELFP)  in gang is gezet,  heeft tot de conclusie geleid deze stagneert door een gebrek aan financiële middelen, een gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel, onvoldoende voorzieningen en faciliteiten (werkruimtes en gereedschappen), ontbreken van curriculums en onvoldoende afstemming van lesinhoud op behoeftes van de arbeidsmarkt. 

Het feit dat de aansturing van deze ontwikkeling decentraal is belegd op Provincie- t/m dorpsniveau lijkt de voortgang nog onoverzichtelijker te maken.

Zoals eerder vermeld is vanuit BIMEHC een eerste, via de Stichting Babungo gefinancierd, stageproject voortgezet door het oprichten van: “Vocational Inclusive Training Institute Jos de Kanz “(Babungo) afgekort: “VITI Jos” 

Voor dit instituut heeft men officieel goedkeuring verkregen van het ministerie (“Ministry of Employment and Vocational training “) in Yaounde. De plaatselijke “delegate” (vertegenwoordiger van het ministerie in Ngo-Ketunja) heeft zijn goedkeuring verleend en ondersteuning toegezegd. Erkenning betekent dat opgeleid kan worden voor een officieel erkend certificaat. 

De verschillende opleidingen zijn ingericht, met de omgeving is de behoefte aan deze opleiding getoetst (en wordt enthousiast gesteund), er is uniforme werkkleding gemaakt, een flink aantal leerlingen is beschikbaar en in de omgeving zijn verschillende locaties ingericht om les te geven.

Daarnaast zijn er plannen om lokalen neer te zetten waarin les kan worden gegeven en werkplaatsen kunnen worden gerealiseerd voor de praktijklessen. Verder is het plan om een aantal slaapplekken te creëren (m.n. voor meisjes en vrouwen bij en met de vrouwelijke leerkrachten). Dit laatste is nuttig om leerlingen uit de wat verdere omgeving te kunnen ontvangen, want reizen is nauwelijks mogelijk (en in de huidige oorlogssituatie gevaarlijk en langdurig).

De organisatie is erop gericht om mensen zodanig op te leiden, dat zij zich een bestaan kunnen verwerven, zelfs in de hectiek van het moment. Veel vluchtelingen maken dan ook gebruik van het aanbod. Naast extra aandacht voor meisjes en jonge vrouwen, doen ook patiënten uit de kliniek mee en mensen die door fysieke en/of mentale problematiek nergens anders terecht kunnen.

Men wil de ontwikkeling van de huidige opzet in de komende 3 jaar (2023-2025) een krachtige impuls geven. Daarvoor is een nauwgezet strategisch plan ontwikkeld waarin de historie, de motivatie, de ambities, de voorwaarden, de planning en de kosten van de uitvoering tot in detail beschreven zijn. 

Als gezegd een ambitieus plan waarvoor we serieus op zoek zijn naar financiering. Er zijn internationale organisaties die zich met dit soort ontwikkelingen bezighouden, maar die zijn voor een stichting als de onze moeilijk bereikbaar. 

We hebben al samenwerking gezocht met onze partner van het eerste uur “Gered Gereedschap”. Zij ontwikkelen al in Ghana en Tanzania dit soort projecten, door werkplaatsen, machines en gereedschappen te leveren, maar gezien de oorlogssituatie in Kameroen zijn zij huiverig om een volledig project te plannen in Kameroen. Wel zijn ze bereid handgereedschappen te leveren, maar dan moet voor de transportkosten financiering gevonden worden, en voor alleen handgereedschap zijn deze kosten te hoog. (Containers kunnen niet gevuld worden met alleen handgereedschap). We hopen dat, als dit initiatief zich ontwikkelt zoals wij het ons voorstellen, we in de toekomst toch een beroep op hen kunnen doen.

Tim Ramsche