Update december 2023


In het vorige nieuwsbericht (december 2022) hebben we uiteengezet hoe de samenwerking met de lokale organisatie BIMEHC (Babungo Integrated Mental Health Care) tot stand is gekomen en hoe deze organisatie zich heeft ontwikkeld, beginnend als een kleine opvang voor psychiatrische patiënten tot een veelzijdig instituut met een breed scala aan activiteiten. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Het bieden van psychiatrische zorg (in de kliniek),

  • Medische zorg (in de eerste hulp- en ziekenhuisafdeling van de kliniek),

  • Het verschaffen van onderdak aan vluchtelingen,

  • Het aanbieden van onderwijs, zowel basis- als beroepsonderwijs (vocational training),

  • De opvang van een groep weeskinderen in het bergdorpje Ilung.


De actuele situatie in Babungo en omstreken

Op dit moment valt er weinig nieuws te melden, behalve dat het leven voor de bewoners steeds moeilijker wordt. Er is geen duidelijke ontwikkeling in een bepaalde richting. De strijd tussen de partijen laait af en toe op, en de gevoelens van onveiligheid bij de inwoners blijven hoog. De ernst van de situatie voor de bevolking wordt verzwegen door beperkingen op internet en de toegang van journalisten en NGO's.

Aan de voorzieningen wordt al jaren niets gedaan, en gezien hun reeds slechte staat is de situatie alleen maar verslechterd. De wegen zijn nauwelijks begaanbaar en overstromingen zijn aan de orde van de dag. Voedsel en medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar.


Samen bouwen aan de toekomst


Stand van zaken van de projecten

Zorg:
De gezondheidszorg, zowel op psychiatrisch als medisch gebied, in de kliniek is uitgebreid, mede door de aandacht die moest worden besteed aan de opvang van vluchtelingen en de bestrijding van COVID-19. Opvallend is dat er nu veel meer jongeren en vrouwen in de kliniek worden opgevangen, met ernstigere symptomen dan in voorgaande jaren. Een aantal verpleegkundigen, wier opleiding is gefinancierd door de Stichting Babungo, werkt nu onder leiding van een nieuw aangetrokken arts aan complexere medische handelingen, zoals het aanleggen van infusen. De Stichting Dorpsgenoten Nistelrode biedt een financiële basis voor de activiteiten in de kliniek.

Vluchtelingenopvang:
In het verleden vond de eerste opvang van vluchtelingen plaats in tenten. Aangezien er geen zicht is op een einde van deze situatie, is snel begonnen met het vinden van geschikter onderdak voor deze groep. Dit heeft ertoe geleid dat ongeveer 100 vluchtelingen nu zijn ondergebracht in de huisjes op de compound en in het dorp. De financiering van deze activiteit wordt verzorgd door de Stichting Kerk in Actie.

Zorg in Ilung:
In het kader van dit project werden 30 weeskinderen opgevangen in gezinnen in het afgelegen bergdorpje Ilung. Deze gezinnen ontvangen ondersteuning in de vorm van voedsel, medische zorg en kleding. De 15 oudste kinderen (13-16 jaar oud) zijn het afgelopen jaar verhuisd naar de BIMEHC compound om daar een beroepsopleiding te volgen aan het Vocational Training Center. Voor deze leeftijdsgroep was een verdere verblijf in Ilung niet zinvol vanwege het ontbreken van enig perspectief. De overgebleven 15 kinderen worden nog steeds in de gezinnen opgevangen en maandelijks bezocht en begeleid door de projectleider Henry Achokang

.

Weesmeisjes uit Ilung verhuisd naar Babungo voor beroepsopleiding aan VITI Jos


Onderwijs:

Het doel van de Stichting Babungo blijft het aanbieden van een 11-jarige schoolopleiding aan kinderen, met name meisjes, uit de armste groepen. In een omgeving waarop het platteland nauwelijks nog onderwijs wordt aangeboden, is dit geen eenvoudige taak. Gelukkig vervult onze "eigen" basisschool Jos de Kanz hierin een belangrijke rol. Kinderen uit de nabije omgeving hebben toegang tot deze school, wat resulteert in een gewenste mix van kinderen waarvan de ouders betalen en kinderen die door de Stichting worden ondersteund. Deze laatste groep omvat 60 kinderen. Doordat de situatie in het land het niet mogelijk maakt de school van een grotere afstand te bezoeken, blijft het leerlingaantal vrij constant. Voor de officiële eindtoets van de overheid slagen in het algemeen alle kinderen.


Nursery kids and primary school pupils



Het beroepsonderwijs
In de vorige nieuwsbrief hebben we uitgebreid gesproken over de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs, of beter gezegd, het gebrek daaraan. Internationale onderzoeken tonen aan dat met name beroepsonderwijs van essentieel belang is voor de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden, en daarmee voor het verbeteren van de positie van de inwoners. Deze opvatting heeft bij de overheid geleid tot het ontwikkelen van plannen, maar deze lopen vast in de lokale situatie, niet alleen in Noordwest-Kameroen, maar in het hele land, waar essentiële faciliteiten ontbreken en daardoor niet goed kunnen worden uitgevoerd.

Voor BIMEHC, onze lokale organisatie, was dit reden genoeg om zelf een beroepsopleiding op te zetten, en de Stichting Babungo heeft besloten dit initiatief waar mogelijk te ondersteunen. Dit heeft geleid tot het derde actieve jaar van het Vocational Training Centre VITI-Jos. Vanwege het gebrek aan voldoende middelen is de opzet bescheiden gehouden, en het instituut moet zich stapsgewijs verder ontwikkelen.

Praktijkles op VITI Jos


Tenslotte

De lokale organisatie (BIMEHC) stuurt inmiddels tal van verschillende activiteiten aan. Dit resulteert niet alleen in diverse geldstromen, inclusief eigen inkomsten, maar ook in een groot aantal managementtaken. Om de organisatie voor te bereiden op de toekomst hebben we de staf de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een professionaliseringstraject. Veronika Uhl van het bureau Himmelblau heeft een cursus verzorgd over de manier waarop de organisatie zelf sponsors kan benaderen en aan welke voorwaarden een financieringsprocedure moet voldoen. Hiermee zijn ze klaargestoomd om zelfstandiger te opereren.

 

Financieringsproblemen

Voor verdere ontwikkeling is niet alleen een groter budget nodig, maar ook meer continuïteit in de financiën. Hier schuilt echter een uitdaging voor de toekomst. Het vinden van financiering voor ontwikkelingsprojecten wordt de laatste jaren steeds moeilijker, begrijpelijk gezien de wereldwijde crises en de verschrikkelijke gevolgen daarvan voor mensen. Gelukkig kunnen we rekenen op sponsors die ons al geruime tijd ondersteunen, maar jaarlijks verliezen we er ook enkelen. Het lukt niet altijd om jaarlijks nieuwe sponsors te vinden, maar tot nu toe zijn we erin geslaagd om elk jaar de begroting rond te krijgen. Gelukkig ontvangen we ook jaarlijks verschillende incidentele donaties die ons daarbij helpen.

Voorbereiden van de maaltijd

We bedanken dan ook alle donoren voor hun inspanning waarmee we de problemen in een klein deeltje van Kameroen kunnen verlichten en een aantal mensen van een betere toekomst kunnen voorzien.

Een druppel op een gloeiende plaat? Je zult die druppel maar zijn! Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een goed 2024!

Tim Ramsche