Steun patiënten en vluchtelingen in Kameroen tijdens de Coronacrisis

Wereldwijd zorgt het coronavirus voor zorgen en angst: Over kwetsbare geliefden, over kinderen die thuis zitten, en om basisbehoeften als werk, inkomen, en een dak boven je hoofd. Extra kwetsbaar zijn de mensen die leven in concentratiegebieden als ziekenhuizen en vluchtelingenopvang, en de hulpverleners die onder hoge druk met het virus in aanraking komen. In deze gekke tijd vragen wij uw hulp in de steun voor patiënten, vluchtelingen, en hulpverleners in Kameroen. Doneer hier direct

Ook in Kameroen is het coronavirus namelijk binnengedrongen. Vooralsnog woedt het sterker in het Franstalige deel van het land, waar de vliegvelden en grote steden zijn, dan in het Engelstalig deel, waar Babungo in ligt. Maar de eerste tekenen van het virus komen snel dichterbij, en in het licht van de woedende burgeroorlog wordt bij BIMEHC gevreesd voor grote de impact in de regio.

Enerzijds omdat het ziekenhuis absoluut niet is toegerust een ziekte als COVID-19, en hiervoor ook niets van overheid of rebellen te verwachten heeft. Anderzijds omdat de mensen in de kliniek en op de compound tot de meest kwetsbaren behoren: dicht op elkaar gepakt, gewond en getraumatiseerd. De toevoer van medicijnen en voedsel is onregelmatig, waardoor HIV- en malaria-patiënten snel achteruitgaan en de algemene weerstand laag is.

Zowel zowel bij de patiënten en vluchtelingen, als bij de staff en hulpverleners zijn veel zorgen over de toekomst, voor henzelf, en voor hun naasten die vaak ver weg wonen en waarvan het lot onzeker is.

Wat wordt inmiddels gedaan?

Inmiddels wordt er bij BIMEHC hard gewerkt om zo voorbereid mogelijk te zijn op de komst van het virus, maar de middelen ontbreken om een veilige situatie te realiseren.

Spreiding en huisvesting
De directeur werkt hard aan het verspreiden van de vluchtelingen om het onderlinge besmettingsgevaar te verkleinen. Zo worden lege huizen van gevluchte inwoners “op eigen houtje” in beslag genomen en worden er vluchtelingen in geplaatst. Overal worden met provisorische middelen kleine optrekjes gecreëerd en aangepast. Niet langer slapen grote groepen mensen gezamenlijk in een tenten, maar met beperkte middelen wordt voor zover mogelijk voor een veilige situatie.

Testen op ziekten
BIMEHC beschikt niet over testmateriaal voor Corona, maar wel over dat voor malaria. Dat blijft van groot belang, evenals de middelen tegen HIV. Malaria, waarvan de symptomen in eerste instantie lijken op die van de besmetting met het virus, maar die zich er na verloop van tijd sterk van onderscheiden, valt te bestrijden. Wanneer dat niet tijdig gebeurt worden mensen ernstig ziek en zijn ze extra vatbaar voor COVID-19. 

Voorlichting
Patiënten en vluchtelingen worden voorgelicht over hoe ze zich moeten gedragen, om besmetting waar mogelijk te voorkomen: Afstand- en hygiëneregels moeten ook hier strikt worden toegepast, al ontbreken hiervoor de noodzakelijke middelen.

Zorg voor hulpverleners
Artsen, verplegend personeel, schoonmakers en iedereen die hulpverleent aan anderen in het ziekenhuis en de omgeving ervan loopt groot gevaar op besmetting met het virus. Afstand houden is niet altijd mogelijk en handen wassen, als er al zeep genoeg is, kan niet de hele dag door. Voor hen is het extra belangrijk om zoveel mogelijk regels te volgen en beschermende middelen te gebruiken.

Waar kunt u mee helpen? 

Desinfecterende middelen, waaronder handzeep, zowel voor het hulpverlenend en ondersteunend personee, als voor de patiënten en vluchtelingen die zij onder hun hoede hebben.

  • Beschermingsmateriaal voor de hulpverleners die met en in de nabijheid van patiënten werken: mondkapjes, handschoenen, jasschorten, haarkapjes, brillen. Zakken om besmet materiaal in op te bergen en weg te voeren.

  • Testmateriaal voor Coronatesten.

  •  Medicijnen en testmateriaal voor met name HIV en malaria.

  •  Eenvoudig bouwmateriaal, om onderkomens te (ver)bouwen voor de vluchtelingen

  •  De aanleg van meerdere waterpunten op het grotere terrein, dat BIMEHC nu beslaat, zodat er niet teveel mensen tegelijk heen hoeven te gaan

 

Oproep voor steun

Stichting Babungo heeft uw steun nodig om BIMEHC in staat te stellen om de ramp die zich in Babungo voltrekt zo goed mogelijk tegemoet te treden. Dit kan door een financiële bijdrage ter beschikking te stellen voor één of meer van de hier boven genoemde materialen, waar sterkte behoefte aan is.

 Stichting Babungo is gewend om toegewezen geld in kleine porties over te maken en het volgende bedrag pas, wanneer het vorige bedrag is verantwoord. Het geld wordt dus besteed aan waar het voor bedoeld is. Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen: eenieder die iets doet voor Stichting Babungo (bestuur en anderen) doet dit op vrijwillige basis en brengt geen kosten in rekening.

Ook kunt u uw donatie overmaken naar IBAN: NL27 RABO 0146374703 t.n.v. Stichting Babungo.

Meer over Stichting Babungo, het project in Babungo/Njinikom en de situatie op dit moment in de streek vindt u op de deze website. Recent is hier jaarverslag 2019 op geplaatst en er zijn eveneens nieuwsberichten op te vinden, die de recentelijke ontwikkelingen rondom de aanhoudende burgeroorlog goed weergeven. Hierin is nog niet iets over Corona te lezen, omdat dat in 2019 nog niet aan de orde was.

Gegevens Stichting Babungo

Naam: Stichting Babungo
Adres: Oudelandsdijkje 3A, 1141PH Monnickendam
Telefoon: 0299 656440
Emailadres: stichtingbabungo@hetnet.nl
Bankrekeningnummer: NL27 RABO 0146374703
KvK-nummer: 37144955
ANBI-nummer: 819965546

Tim Ramsche