De situatie in Babungo en Ilung
Vóór de burgeroorlog
Sinds eind 2008 is Stichting Babungo actief in de Babungo vallei en sinds 2011 ook in Njinikom/Ilung. Gedurende deze periode is er gewerkt aan een duurzame ontwikkeling van de streek met als insteek onderwijs (basis- en voortgezet/beroepsonderwijs) en basisgezondheidszorg voor de allerarmste kinderen. Het basis- en beroepsonderwijs werd sterk verbeterd en de bevolking ging weer geloven in de mogelijkheid dat “onderwijs helpt” om het beter te krijgen als samenleving.
Dit geschiedde in nauwe samenwerking met BIMEHC. Deze instelling is sinds 2008 de projectpartner van de Stichting Babungo, van waaruit het onderwijsproject georganiseerd wordt. Met name vanuit de organisatie van BIMEHC is de nauwe samenwerking met de scholen en ondernemers in de streek en met de Stichting Gered Gereedschap in Nederland tot stand gebracht. De aanpak bleek succesvol. Op de website www.babungo.nl is deze hele ontwikkeling te lezen.
De laatste drie jaar in Babungo.
Het is nu al bijna 3 jaar grote onrust in het Noordwestelijk (Engelstalige) deel van Kameroen. Er is sprake van een burgeroorlog met zeer grote gevolgen voor de bevolking. Huizen worden in brand gestoken, mensen neergeschoten, vrouwen verkracht. Grote stromen met gewonde, zieke, en zwangere vluchtelingen kwamen op gang. BIMEHC vangt grote groepen vluchtelingen op, tussen de 100 en 175 per dag, waarvan ongeveer de helft kinderen. Hun onderdak, hun medische, huishoudelijke, hygiënische benodigdheden zijn tot nu door de sponsoren en donoren van Stichting Babungo gefinancierd. Naast medische wordt waar nodig ook psychiatrische hulp verleend aan de vluchtelingen en kinderen die vaak ernstig getraumatiseerd zijn.
Ook waren en zijn sponsoren bereid geld ter beschikking te stellen voor een vorm van onderwijs voor de vluchtelingen en andere kinderen die naar de compound kunnen komen. De rebellen staan onderwijs niet toe, dus gebeurt het met veel improvisatie. Ook hier over valt meer te lezen op onze site, met name in het jaarverslag 2019, evenals in deze situatieschets.
De Situatie in Njinikom en Ilung
In het gebied waar Stichting Babungo werkzaam is, begon de burgeroorlog bij Njinikom. De volwassenen, al dan niet met kinderen, vluchtten onder andere naar Babungo. De 32 kinderen die vanuit Njinikom alleengaand vluchtten werden door onze projectleider bij arme gastgezinnen (veelal één-ouder of één-verzorger gezinnen) in Ilung, een klein dorp in de bergen, opgevangen. Deze opvang wordt ondersteund door deze projectleider in Njinikom en gefinancierd door sponsoren en donateurs van Stichting Babungo.
De impact van het COVID-19 virus
Corona zorgt overal voor zorgen en angst: met name voor ouderen en andere kwetsbare groepen, waaronder vluchtelingen en kinderen.
Ook in Kameroen is het virus binnengekomen. Eerst in het Franstalig deel, waar de vliegvelden zijn en de grote steden, en nu ook in het Engelstalig deel, waarin Babungo ligt. BIMEHC werd nog kwetsbaarder dan het al was. Enerzijds omdat het ziekenhuis absoluut niet was toegerust voor een pandemie als Corona en niets van overheid hiervoor te verwachten heeft.
Anderzijds omdat de mensen in de kliniek en op de compound tot de extra kwetsbaren behoren: op elkaar gepakt, gewond en getraumatiseerd. De toevoer van medicijnen is onregelmatig geweest, dus verslechtering van bijvoorbeeld HIV- en malaria-patiënten; onzekere voedselvoorziening met als gevolg verminderde weerstand; diverse door de vlucht en het geweld opgelopen fysieke en psychische verwondingen.
En ook onder hen angsten en zorgen voor de toekomst en voor hun naasten, zowel bij de patiënten en vluchtelingen, als bij de staf en hulpverleners. Velen van hen hebben familie ver weg, waarvan het lot onzeker is.
De situatie in juli 2020
Ook Babungo heeft recent een lock down van ruim 3 weken door moeten maken. Dat is heel zwaar voor BIMEHC, de hulpverleners, de vluchtelingen, de inwoners van Babungo, die er nog wonen. Naast de blijvende dreiging van de rebellen worden met name eten en medicijnen dan ondermaats, wat alle betreffende mensen vatbaarder maakt voor allerlei ziekten, en ook voor het Coronavirus. Volgens de laatste berichten is de lock down weer opgeheven. Inmiddels echter is er opnieuw een lockdown. Hierover straks meer, onder het kopje “en verder: onderwijs”.
Of en zo ja hoeveel mensen het Coronavirus hebben gekregen is niet bekend. Er kan niet getest worden en de symptomen lijken op die van andere ziekten als verkoudheid en malaria. Maar de angst voor ziekten, waaronder Corona, is wel bepalend in deze toch al zo getroffen gemeenschap.
Maatregelen in Babungo
Om ziekten als Corona zo veel mogelijk te vermijden is een fors aantal maatregelen genomen:
Behuizing
De vluchtelingen zijn qua behuizing zo goed als mogelijk verspreid, om het onderlinge besmettingsgevaar te verkleinen. Zo worden in de lege huizen in het dorp van gevluchte inwoners vluchtelingen geplaatst. Overal worden met provisorische middelen kleine optrekjes gemaakt en aangepast. Niet langer hoeven grotere groepen mensen daardoor gezamenlijk in een tent te slapen.
Met de leerlingen en vluchtelingen, die beroepsgericht onderwijs volgen, is plaveisel gemaakt en gelegd zodat er op meer hygiënische wijze kan worden gelopen, buiten gezeten en les gevolgd kan worden.
Testen
BIMEHC beschikt niet over testmateriaal voor Corona maar wel voor malaria. Dat blijft van groot belang (evenals de middelen tegen HIV). Malaria (waarvan de symptomen in eerste instantie lijken op die van de besmetting met het virus, maar die zich er na verloop van tijd sterk van onderscheiden) valt te bestrijden. Wanneer dat niet gebeurt, worden de mensen ernstig ziek en zijn ze extra vatbaar voor Corona.
Hygiëne
Patiënten en vluchtelingen worden voorgelicht over hoe ze zich moeten gedragen, om besmetting te vermijden. Hiervoor zijn er met de hulp van donaties water- en was punten gerealiseerd en zijn de mogelijkheden tot afstand houden bij huisvesting en onderwijs verbeterd. Beschermingsmateriaal is in zeer bescheiden omvang aanwezig.
Hulpverleners
Artsen, verplegend personeel, schoonmakers en iedereen die hulpverleent aan anderen in het ziekenhuis en de omgeving ervan, loopt groot gevaar op besmetting met het virus. Afstand houden is niet altijd mogelijk. Inmiddels is er materiaal om de handen te wassen, maar aan beschermingsmateriaal is nog steeds sterke behoefte.
Medisch en huishoudelijk onderhoud.
Een grote donatie heeft BIMEHC in staat gesteld in 2020 de vluchtelingen op te vangen en van eten, drinken, kleding, transport (ziekenvervoer, medicijnen halen) en medicijnen te voorzien. Ook zijn, als preventie, malarianetten uitgedeeld.
Begin deze maand is een rapportage binnengekomen, waarin de besteding van de middelen hiervoor in het eerste kwartaal is verantwoord.
De middelen voor de maatregelen in verband met Corona komen van enkele sponsoren en diverse particuliere donoren (van de particuliere donateurs o.a. de malarianetten).
En verder: onderwijs
Ondanks de Corona gaat ook het informele onderwijs aan de vluchtelingenkinderen en kinderen uit Babungo door. Zowel basis- als beroepsgericht onderwijs. “Informeel” want de reguliere onderwijsstructuur is verdwenen; de dreiging van de rebellen, die geen onderwijs toestaan, is nog steeds groot. Ook hieraan draagt een aantal van onze sponsoren voor het voormalige reguliere onderwijs bij!
De laatste lichting jongeren van het project “kwaliteitsverbetering onderwijs” heeft de laatste paar jaar wel onderwijs genoten, maar op informele wijze. De betrokken leraren, praktijkbegeleiders en ondernemers hebben hun uiterste best gedaan om hen zo goed mogelijk op te leiden. Begin juni is de groep leerlingen naar Bamenda geweest om daar een proefexamen te doen voor de vakken waarin zij zijn opgeleid. Dat is bijzonder positief uitgevallen. Het gevolg is, dat zij in Yaounde de officiële examens mogen doen.
Leerlingen die in Yaounde examen gaan doen
Toen de tweede lock down werd aangekondigd is de directeur van BIMEHC met twee medewerkers en de betreffende 12 jongeren op pad gegaan naar Yaounde. Ze waren er op tijd. Ze zitten daar drie weken in lock down maar kunnen daar ook de examens doen en wachten op de uitslag. We verwachten dat zij hun officiële certificaten halen!
En nog steeds worden vluchtelingen, inclusief leerlingen van het informele beroepsonderwijs, zo goed mogelijk ingezet voor de gemeenschap: koken, kleding en schoeisel herstellen, land bewerken, onderwijs aan de kleintjes (voor onderwijs aan de grotere kinderen krijgt een aantal mensen een uurloon), bouwsels geschikt maken voor wonen, de wegen plaveien enz.
In Ilung
In Ilung werden door de projectleider van het onderwijsproject in Njinikom bij het uitbreken van de burgeroorlog 32 kinderen onder gebracht bij arme dorpsbewoners in de bergen van Ilung. Voor zo ver mogelijk ging hij er wekelijks op de motor naar toe met eten, kleding, medicijnen en spreekt hij met de gastouders/verzorgers en de kinderen. Een enkele keer werd hij vergezeld door iemand van BIMEHC, voor hulp aan een gastouder of kind. Door de rebellen en Corona was het soms lastig om Ilung te bezoeken. Bij een van deze bezoeken bleek helaas één van de kinderen te zijn overleden. Dat was nog vóór de komst van Corona. De rebellen stonden niet toe dat hij vervoerd werd naar een ziekenhuis.
Nu het moeilijk is om er elke week heen te gaan, gaat de projectleider als het kan met twee anderen en dus drie motoren, volgepakt met eten, drinken, medicijnen en inmiddels ook hygiënisch materiaal. Regelmatig lukt het toch niet om langs de rebellen te komen en moeten zij onverrichterzake terug. Dan proberen ze het op een ander moment of via een andere route opnieuw. Een vrouw uit Njinikom naait mondkapjes voor Ilung en ook hier zijn malarianetten uitgedeeld, om malaria te voorkomen.
Dit deelproject wordt voor heel 2020 gesponsord door een sponsor van het onderwijsproject!
Contact
De voorzitter van het bestuur belt en mailt als het even kan minstens 1 x per week met de directeur van BIMEHC. Ook heeft zij contact met de projectleider van deelproject Ilung. Inmiddels ontvangt zij ook regelmatig rapportages en brieven met foto’s van beide projectleiders, om ons en de sponsoren en donoren op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.
Soms kan dat een tijdje niet. De regering hanteert soms als middel in de strijd tegen de rebellen het stilleggen van telefoon- en of internetverkeer. Tot nu toe kwam dat steeds na enige tijd weer op gang.
De sponsoren en donoren
Ook langs deze weg willen wij, mede namens de projectleiders in Babungo en Ilung (zij laten dit steeds weten in hun brieven en rapportages) u allen hartelijk danken voor uw ondersteuning. Die maakt voor een grote groep mensen in bijzonder precaire omstandigheden mogelijk om te overleven. Een groep mensen, die zich in eigen land in de steek gelaten voelt, maar die zich wel gezien weet donateurs en sponsoren van de Stichting Babungo en dat met regelmaat aangeven.
Wilt u een donatie doen aan de Stichting Babungo? U kunt hier gemakkelijk online doneren.